USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Üniversite tercihi yapacak öğrenciler düşüncesince önemli tavsiyeler

Kariyer.net Pazarlama ve Ürün Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Kargan, “Bu süreçte bilirkişi desteği çoluk çocuk düşüncesince müfit olacaktır. Etraflarında konuşulanlara isnaden değil emare niteliğindeki kaynaklardan bilgiler alarak tercihlerini yapmaları ince önemli??

Üniversite tercihi yapacak öğrenciler düşüncesince önemli tavsiyeler
28-07-2022 15:06

2022 yılı darülfünun imtihanı YKS'ye eklenmiş bulunan öğrencilerin muvaffakiyet puanları açıklandı. Puanların açıklanmasının peşi sıra gözler bu yol darülfünun tercihlerine çevrildi. Adaylar, 27 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri ortada tercihlerini yapacak. Tercih sürecinde özen edilmesi müstelzim noktalar üzerine ise iş dünyasından ayrışık tavsiyeler var. Tercih yapacak gençlere asistan kazanmak düşüncesince Üniversite Rehberi ismi altında açık müşterek eşme hazırladıklarını kail Kariyer.net Pazarlama ve Ürün Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Kargan tercih yapacak adaylara önemli tavsiyelerde bulundu.

Üniversite ve departman tercihinde işverenlerin tercihi de önemli

Kariyer.net Pazarlama ve Ürün Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Kargan, “Bu çağda en kesif sorulan sorulardan müşterek tanesi ne üniversitelerin ve ne bölümlerin mezunları şimdi emeksiz iş buluyor. Biz bu soruya verilerle karşılık veriyoruz. Çünkü platformlarımızda on binlerce çalıştıran gelişigüzel gündüz binlerce iş ilanı yayınlıyor ve adayların özgeçmişlerini inceliyorlar. Buradan hareketle 127 bin işverenin 232 milyon hareketini çözümleme ettik ve “İşverenlerin Tercihi” anlı şanlı emek harcamayı yaşama geçirdik. Uzman müşterek istişare müesses eşliğinde sonuç üç senedir bu emek harcamayı yayınlıyoruz. Bu düzentileme ile ne üniversite, departman ve üniversite-bölüm kombinasyonlarının işverenlerin şimdi baş döndürücü takdirini çektiğini paylaşıyoruz. Bu çalışmaya; internette İşverenlerin Tercihi kelimesini aratarak ulaşabilirler. Ayrıca Tercih motoru kadar tertip yapmalarını kolaylaştıracak, az buçuk yaşamı onlar düşüncesince basitleştirecek araçları kullanarak üniversite- departman karşılaştırmaları yapabilirler” dedi.

İlk 10'da 7 talih üniversitesi var

Ezgi Kargan, "'İşverenlerin Tercihi' darülfünun listesi önceki beşinde sırasıyla, Galatasaray Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi toprak alıyor. İlk ondaki üniversitelere baktığımızda bu üniversitelerin yedisinin talih üniversitesi olduğunu, dokuzunun İstanbul'da toprak düzlük üniversiteler bulunduğunu görüyoruz. Sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara'dan olup önceki onda toprak düzlük darülfünun kendisine hücre çarpıyor. Bu hesaplama yapılırken üniversitenin verdiği mezunların mezuniyetlerinden 2 sene ahir hareketlerini anlamlandırmaya çalıştık. Bu sıralamayı işverenlerin ne darülfünun öğrencilerini ve mezunlarını özgeçmiş havuzunda arattığına bakılırsa ortaya çıkardık. hususi kesim temsilcileri en baş döndürücü Sabancı Üniversitesi mezunlarını ve öğrencilerini aratmış. Mezun olmaksızın evvela özgeçmiş havuzundan en baş döndürücü aratılan darülfünun öğrencileri ise Galatasaray Üniversitesi öğrencileri” biçiminde konuştu.

“Üniversitede de tarihi güzel gitmek gerekiyor”

İçinde bulunduğumuz sayısal dünyada veriyle, datayla uğraşan, bunu çözümleme fail hepsi bölümlerin yükselişte bulunduğunu tamlayan Kargan, “Üniversite tercihi güzel müşterek kariyerin önceki adımı fakat güzel müşterek kariyere iktiran etmek düşüncesince güzel müşterek tertip yahut en güzel üniversitelerde kıraat etmek da biricik alternatif değil. Dolayısıyla gerçek iş tercih yaptıktan sonraları başlıyor. Üniversitede gerçekleştireceğiniz aktiviteler, orada kazanacağınız deneyimler kariyer hayatınızla ilgilendiren belirleyici faktörlerden müşterek tanesi... Öğrenciler, bölümlerinin kendilerine sundukları fırsatları güzel anlamaya çalışsınlar, metodları güzel değerlendirsinler ve yetişim yaparak mezuniyeti beklemeden tanımaya çalışsınlar” dedi.

Hangi departman mezunları şimdi çabuk iş buluyor?

İşverenlerin tercih etmiş olduğu departman listesinde önceki tam Matematik Mühendisliğinin toprak aldığını kail Kargan, şöyleki bitmeme etti: “Bölüm listesinde önceki 10'da 4 kıta mühendislik kısmı bulunuyor. Bunlar şu şekilde; Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği ve Endüstri Sistemleri Mühendisliği. Son dü senedir İşletme Almanca kısmı 3. tam toprak alıyor. İmalat Mühendisliği sonuç 3 yılda yükseliş yayınlayan bölümlerin başlangıcında geliyor. Yazılım Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümleri de yükselişte bulunan bölümler ortada özellikle geliyor. Yazılım ve Bilişim dalında hem Türkiye'de bununla birlikte dünyada müşterek kabiliyet kıtlığı yaşanıyor. Bu sebepten dolayı Yazılım/Bilişim ile ilgilendiren bölümlerin yükselişte bulunduğunu görüyoruz."

Bölüm tercihi yaptıktan sonraları en önemli adımın sistem tercihi bulunduğunu kail Kargan, “Adaylar ne bölümlerin mezunlarının ne bölgelerde çalıştığını da sorgulamalı. Eğer manzara ettikleri müşterek sistem var ise o mesleği muktedir ballanmak düşüncesince ne bölümlerde okumaları icap ettiğini kesinlikle araştırsınlar. Üniversite rehberi kadar açık kaynaklardan ne darülfünun ve bölümlerin mezunlarının işverenlerden şimdi baş döndürücü bağ gördüğü, ne departman mezununun ne iş yaptığı, mesleklerin hasılatları kadar mevzularda da faydalanabilirler” dedi.

Elyesa Karatepe - Emre Sertdemir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler