USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlıklı karaciğer düşüncesince 11 besin önerisi

Her 3 insandan birinde tanıdık karaciğer yağlanmasının çağcıl dönemin rahatsızlığı biçimine geldiğine dikkati çekici Prof. Dr. Onur Yaprak, “Türk halkı özelinde konuşacak olursak baylarda 100 santim, hanımlarda ise 85 santimetre üstünde alamet ve rahim etrafı karaciğer ya

Sağlıklı karaciğer düşüncesince 11 besin önerisi
04-10-2022 18:02
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak, herhangi birlikte 3 insandan birisini zılgıt fail karaciğer yağlanmasına dirlik çarpıcı 11 besini açıkladı. Prof. Dr. Yaprak, “Karaciğer vücudumuzdaki en iri ve kanlanan aza olup ağırlığı averaj kendisine ferdin kilosunun yüzdelik 2'sine karşılama eder. Karaciğerin ehemmiyetli görevlerinden başlıcaları; yediğimiz besinlerle tahsil edilen karbonhidrat, protein ve yağların nice kimyevi işlemden geçirilip metabolizmasının sağlanması ve vücutta kullanılır bir duruma getirilmesi, balast üretimi ve salgılanması, dudak eliyle tahsil edilen ilaçların ve kimyevi maddelerin dokuncalı etkilerinin temizlenmesi, muafiyet sisteminin desteklenmesi, kanın pıhtılaşmasına asistan bulunan pıhtılaşma faktörlerinin üretilmesidir. Karaciğer yağlanması herhangi birlikte 3 insandan 1'ini etkileyen ve sıklığı dünyada güneş geçtikçe kalan birlikte dava biçimine gelmiştir” sanarak konuştu.

“Bel etrafında beylerde 100 santim, hanımlarda 85 santime dikkat”

Modern son zamanların rahatsızlığı biçimine mevrut karaciğer yağlanmasına bağlı açıklamalarını sürdüren Prof. Dr. Yaprak, “İşlenmiş nice ulama maddesini içeren anık besinlerin, glukoz şurubunun, früktozun yayılmış kullanımı, fastfood, hareketsizlik, obezite, diyabet, erdemli kolesterin çağdaş son zamanların rahatsızlığı bulunan karaciğerde yağlanmayı da birlikte getirmiştir. Türk halkı özelinde konuşacak olursak, beylerde 100 santim alamet çevresi, hanımlarda ise 85 santim üstünde alamet ve döl yatağı etrafı kişilerde birlikte karaciğer yağlanması olup olmadığını kestirim ettirir. Karaciğerde yağlanma saptanan kişilerde gövde ağırlığının yüzdelik 10 kadarını verecek birlikte perhiz ve idman programı ile yağlanma giderilebilmektedir. Karbonhidrattan varlıklı gıdaları, fastfood ürünlerini, meşbu yağ içeren gıdaları azaltılıp Akdeniz tipi beslenmeye geçilmesi önerilir. Akdeniz rejimi meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, bakliyat, fındık, zeytinyağı, balık ve az oranda erdemli nitelikli mazot ve etten oluşur. Karaciğere güzel mevrut besinlerin eş niteliği antioksidan içermesi, E vitamini veya glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır” ifadelerini kullandı.

“Kahve, brokoli, ıspanak, fındık ve balık tüketin”

Prof. Dr. Yaprak, karaciğere en güzel mevrut gıdaları şu biçimde sıraladı: “Günde 3-4 fincan içilmesi haber mektubu edilen kıraathane iltihaplanmayı azaltırken karaciğerdeki antioksidan seviyelerini arttırır. Karaciğerde sertleşmeyi azaltır. Ayrıca karaciğer hastalığı, dokunmabana ve semiz karaciğer ihya riskini azaltmaya asistan olur. Brokoli, lahana, karnabahar, turp, şalgam kabilinden turpgiller ise karotenoid (beta-karoten, lutein), vitamin C, E, K, folat ve mineraller kabilinden besin bileşenleri açısından varlıklı olup güzel birlikte çökelti kaynağıdır. Buna ek kendisine glukozinolatlar kendisine bilenen çalma içeren kimyasalları içermektedir. Bu kimyasallar biberli lezzet ve aromadan sorumludur. Ispanak, tere, roka kabilinden yeşil yapraklılarda gene biberli aromadaki sebzelerdir. E vitamini açısından zengindirler başkaca glutatyon depolarını artırarak detoksa asistan olurlar. Her güneş 30-40 gr. tüketilmesi haber mektubu edilen fındık omega 9, jale badem ise E vitamini sebebi ile zengindir. Antioksidan rolü gören fındık ve jale badem karaciğere de güzel gelir. Omega-3 açısından varlıklı semiz balık yemenin ise karaciğer düşüncesince nice faydası vardır.”

Zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar ve yulaf ezmesi

Prof. Dr. Yaprak, şu biçimde bitmeme etti: “Araştırmalar zeytinyağı tüketiminin karaciğerdeki yağ seviyelerini düşürmeye, koku akışını artırmaya ve karaciğer enzim seviyelerini iyileştirmeye asistan bulunduğunu gösteriyor. Sarımsak ise antioksidandır. Kükürt ihtiva eder ve glutatyon depolarını yükseltir. Zerdeçaldaki canlı bileşen bulunan kurkumin, çelimli antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere haizdir ve karaciğer sağlığı düşüncesince yararları bulunduğu gösterilmiştir. Çalışmalar zerdeçalın hoppadak 8 hafta sonradan karaciğer enzimlerinin koku seviyelerini ve karaciğerdeki yağ miktarını azalttığını bulmuştur. Birçok faydası bulunan enginar da karaciğerinizden dokuncalı toksinlerin atılmasına asistan bulunan balast üretimini artırır.

Bilim adamları, enginarda mevcut antioksidanların (sinarin ve silimarin, quercetin, kolin ve C vitamini) bu faydalardan mesul bulunduğunu düşünüyorlar. Kolin baş döndürücü donanımlı birlikte antioksidan bulunan klorojenik asid öncüsüdür. Yağlı karaciğer rahatsızlığı bulunan 90 kişilerde meydana getirilen birlikte deneme, dü ay süresince günde 600 mg enginar aslı tüketmenin karaciğer fonksiyonunu iyileştirdiğini ortaya koydu. Yaban mersini, ağaç çileği ve kızılcık, avokado, üzüm engelleme iktisap etmek kıl payı sert baş döndürücü yoğun mülevven ürün de karaciğeri hasardan korumaya asistan olabilecek polifenol ismi maruz antioksidanlar içerir. Son kendisine varlıklı tel deposu bulunan yulaf beta glukan içerir. Beta glukan deneyli çalışmalarda karaciğere müfit bulunmuş ayrımsız sürede LDL kolesterin ve kilogram ita dair de yulaf ezmesinin yararları bulunduğu belirtiliyor.”

 

 

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler