USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

'Kızlar düşüncesince Yapay Zeka' Projesi Özbekistan’da sunuldu

Prof. Dr. Şirin Karadeniz danışmanlığında düzenlenen ve doktora talebesi Meltem Özmutlu'nun doktora çabuk emek vermesi bulunan “AI for Girls” projesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 19 Eylül tarihinde meydana gelen programla tanıtıldı.

'Kızlar düşüncesince Yapay Zeka' Projesi Özbekistan’da sunuldu
30-09-2022 12:01
Bilgisayar ve enformatik sahalarında çoğunlukla duyduğumuz Yapay Zeka (AI); turizmden, hukuka, bilişimden sanata denli nice değişik bölgede karşımıza çıkıyor. Çok sayıda bireşimli zeka uygulaması sebebiyle elan şahsi ve konforlu birlikte bir duruma mevrut pedagoji bilimi de, bireşimli zekanın dönüştürdüğü alanlardan biri. Bu çerçevede Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Akademisyenleri kabilinden ortaya çıkan “AI for Girls” projesi 19-20-21 Eylül tarihleri ortada Özbekistan'ın başkenti Taşkent'de çağdaş IT parkında sunuldu.

Bilim ve uygulayım bilimi dünyasında, kadının zat potansiyelini keşfetmesini ve punt eşitliğini sağlayarak uygulayım bilimi sektöründe eş sayısını arttırmak, maşeri kalkınmayı beslemek neredeyse ortaya çıkan proje, öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımıyla, onların bilgelik teknolojileri ve bireşimli zeka alanındaki bilgilerini ve günce yaşamdaki uygulamalarını geliştirmeye punt tanıdı.

STEM Merkezlerinde de verilebilecek

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te planlı programa Özbekistan Cumhuriyeti Bilgi Teknolojisi ve İletişimden Sorumlu Kalkınma Bakan Yardımcısı Pekos Oleg Andreevich, Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitimi Bakan Yardımcısı Karimjonov Rustam Olimzhonovich, İnovasyon, Teknoloji ve Strateji Merkezi Genel Müdürü Khaidarov Abduvali Abdunabievich, Özbekistan'ın Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Olkan Bekar ve BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ilkin kazanmak üzere, dayanıklı baş döndürücü sayıda akademisyen, öğrenciler ve iş kadını katıldı.

Binlerce kilometre uzaklıkta mevcut Orta Asya ülkesi Özbekistan'a Yapay Zeka tabanlı “AI for Girls” projesiyle revan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, bireşimli zeka tabanlı bu projenin öğüt yerine Özbekistan Eğitim Bakanlığı kabilinden rüştiye ve ortaöğretim düzeyinde müfredata girmesini amaçlıyor. Hem Özbekistan bununla beraber ülkede mevcut tamamı eğitimciler düşüncesince şişman ehemmiyet dokuma fail ders, STEM merkezlerinde de verilebilecek.

İlk Ders Prof. Dr. Şirin Karadeniz'den

Bahçeşehir Üniversitesi pedagoji bilimi teknolojisi doktora programında acele emek harcaması yerine geliştirdikleri bireşimli zeka talim programını arsıulusal arenaya taşıdıklarını tamlayan Prof. Dr. Şirin Karadeniz; “Özbekistan Eğitim ve Teknoloji Bakanlıklarımız ile bu programı 14-18 gözyaşı grubu kız öğrencilere uyguladık. AI for girls yerine bilinen bu projenin amacı; kız evlatlarımızın uygulayım bilimi alanını, kariyer yerine yeğleme ederek pedagoji bilimi almaları ve giderek gösteriş manken olabilecek başarılara imza atmalarını desteklemektir. Projeye öğretmenleri de katarak bu yenlikçi müfredatın yaygınlaşmasına da imkân sağladık. Projemiz bu manada esasta birlikte de maşeri günah ayrıcalığı taşımaktadır. Bu programımızın Türkiye - Özbekistan ilişkilerine de ehemmiyetli katkılar sağlayacağına ve eş planların devamının istikbaline inanıyoruz. Güzel birlikte kol emek harcaması oldu, alın teri dökenlere baş döndürücü teşekkürname ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Büyük yetenekli verileri anlamada enikonu faydalı”

Programla eğitilen öğrencilerin bireşimli zeka derecesindeki bilgiye eş olmalarının önemine özen çekici İnovasyon, Teknoloji ve Strateji Merkezi Genel Müdürü Khaidarov Abduvali Abdunabievich, “Aldıkları bu bilgelik ve eğitimler kararında gelecekte zat hayatı ve kariyerinde yararlanabilecekler. Sadece pedagoji bilimi sektöründe değil ihtimal apayrı sektörlerde üstelik buna benzeri planlar uygulanabilir. Kızlarımıza başarılar dileriz, gelecekte buna benzeri planlara katılmaları bizleri enikonu sevindirir” dedi.

Yapay zekanın şişman yetenekli verileri anlamada işe hadim asliye birlikte uygulayım bilimi bulunduğunu belirterek konuşmasına başlamış olan Özbekistan Cumhuriyeti Bilgi Teknolojisi ve İletişimden Sorumlu Kalkınma Bakan Yardımcısı Pekos Oleg Andreevich; “Meslektaşlarımla şişman yetenekli birlikte bankanın eğitiminde, emniyet özgülemek neredeyse bireşimli zekadan bilistifade data topladık ve riziko çözümleme yolunu kullandık. Elinizdeki ferdin ne devir doğduğu, müteaddit evladı olduğu, giderlerinin ne denli bulunduğu kabil çokça data olduğunda, riziko çözümleme yöntemi giderleri minimuma düşürmeyi sağlar. Bu yöntemle alıcıların bazısına 5 bazısına 10 milyon Som emniyet verilmektedir ve insan bu sayede bankaya ulaşınca devir kaybetmez. İkinci örnek, üniversitedeki antre sistemi. Bu düzene günde 2-3 bin mektepli antre yapmaktadır ancak tek asayiş görevlisi sabık şahısların kimliklerine birlik anlamıyla bakıp hatırlayamaz. Bu izlence öğrenciler düşüncesince enikonu yarayışlı olacaktır. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum” sanarak laflarını tamamladı.

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler