USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kadın girişimciler kalkınma kooperatifi ile lokal ürünleri pazarlıyor

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde müşterek araya mevrut bayanların anadan görme yöntemle hazırladığı tarhana, konserve, erişte, reçel kadar besin ürünleri ilçede ve site merkezinde açılan satı noktalarında uyanıklık görüyor.

Kadın girişimciler kalkınma kooperatifi ile lokal ürünleri pazarlıyor
18-08-2022 21:04
Antalya

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde kurulan Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifine (KORKOOP) organ kadınlar, anadan görme yöntemle hazırladıkları tarhana, konserve, erişte, reçel kabil besin ürünlerini satarak geçimlerini sağlıyor.

Kadınları iş gücüne eklemek ve üretime heveslendirme kılmak amacıyla 2019'da Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle kurulan KORKOOP, üretim zehir ve pazarını genişletiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ilişkin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi iş donanmasında "Üreten Kadınlar, Kazanan Yarınlar Projesi" hazırlandı.

Korkuteli ilçesinde tahsis edilen, tadilatı meydana getirilen emektar borda bordaya okulda faaliyete başlamış olan kadınlar, yöreye ilişik ürünleri hazırlayıp paketliyor. Burada müşterilerine kahvaltı da hazırlayan kadınlar, Antalyalılara dürme çeşitleri ve bazlamaç sunuyor.

KORKOOP üyesi hanımlar kahvaltıda ve soslarda kullandıkları domates, biber, patates, kekik kabil göveri ve hoş kokulu bitkileri de uğraşı bahçelerinde kendileri yetiştirmeye başladı.

Hazırlanan 100'ün üstünde mahsul Korkuteli ilçesi ve Antalya şehir merkezindeki adanmış merkezlerinin yanı esna genel ağ sitesi kanalıyla pazarlanıyor. Böylece konuşu gücü ve mesleği sıfır kadınlar, özlük ayakları üstünde durur bir vaziyete geldi.

KORKOOP'un mahsul kataloğunda tarhana, konserve, tereyağ, erişte, reçel, salça, pekmez, zeytin, asık yaprağı, börülce, bulgur, mercimek, döşenmemiş fasulye, nohut, kekik, nane, pul biber, elma sirkesi, nar ekşisi, domates, portakal, armut kurusu kabil mahsulat toprak alıyor.

"Anne eli lezzetinde"

KORKOOP Başkanı Dudu Kocabaş, AA muhabirine, bünyelerindeki bayanların annelerinden ve büyüklerinden öğrendikleri anadan görme yöntemlerle üretim yaptıklarını söyledi.

Daha önceki rastgele borda bordaya mesleği sıfır bayanların karı maddi durumuna ulama sağlamaya başladığına ayraç fail Kocabaş, "Ben Tarım Kredi Kooperatifinden emekliyim. Tarım ve Orman Bakanlığı kanalı ile filhakika Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurmuştuk. Hikayemiz de bizlere mümin kadınlarımızla başladı. Hazırladığımız projenin benimseme görmesi ile de kooperatifimiz hanımlarımıza iş olanağı sağladı. Ev ekonomilerine ağırbaşlı ulama sağlamaya başladılar. Buradan kazanılmış olduğu mal ile üniversitede bebek okutan hanımlarımız da var." diyerek konuştu.

Kadın üretimini asal aldıklarını fakat bunun indinde çiftçinin bakliyat ve kumpir kabil ürünlerini de işleyerek, paketleyerek değerlendirdiklerini tamlayan Kocabaş, şu biçimde bitmeme etti:

"Girişimci kadınlarımız, satışa çıkan ürünlerimizi büyüklerimizden görmüş olduğu kabil el emeği delik nuru ile hazırlıyor. Böyle olunca da ortaya 'anne eli lezzeti' diyerek tanıdık tatlarda besin ürünleri çıkıyor. Kooperatif adına 100'ün üstünde ürünü işliyoruz. Ürünlerimizin borda bordaya bölümü kooperatif tarafındaki tarlada yetiştiriliyor. Korkuteli tarz peyda kılmak neredeyse Antalya’da da borda bordaya sayı adanmış noktamız var. Özellikle Korkuteli tarhanası, erişte ve dalından körpe koparılan meyvelerden meydana getirilen reçellerimiz en baş döndürücü arzu gören mahsulat oluyor."

"Kendimi kalburüstü hissetmeye başladım"

Kooperatif çatısı altında etkin Gülfer Yörük, ağız ağıza tabii üretim yaptıklarını vurguladı.

Daha önceki borda bordaya işi olmadığını anlatım fail Yörük, "Tarhanamızı, eriştemizi, bulgurumuzu hepsini emektar kökler annemizin, anneannelerimizin bizlere öğrettiği biçimde yapıyoruz. İki çocuğum var, bir tanesi İstanbul'da okuyor gayr de Antalya'da borda bordaya kulüpte sepet topu oynuyor. Buradan elde ettiğim hasılatla hem çocuklarıma dayanak oluyorum aynı zamanda ev ekonomisine ulama sağlıyorum. Artık kendimi şimdi kalburüstü hissediyorum. Bir şeyler yapmanın, başarmanın gururu var. Biz bunları özlük evlerimize de yapıyorduk fakat bu denli bedel kazandıramıyorduk. Birlik olunca ürünlerimiz şimdi da bedel kazandı." ifadelerini kullandı.

Yörük, kooperatifte kendisi kabil 10 hanımla beraberce üretim yaptıklarını kaydetti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler