USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gurbetçiler ve tatilciler rotalarında en hususi noktayı Çanakkale kahramanlarına ayırıyor

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası, yaz sezonunda dünya içi ve dışından ziyaretçilerini ağırlıyor.

Gurbetçiler ve tatilciler rotalarında en hususi noktayı Çanakkale kahramanlarına ayırıyor
13-08-2022 12:05
Çanakkale

Bölgede 107 sene esbak muharebelerin peşi sıra katıksız yapısı bozulmadan dünyanın en iri açıkça iklim müzelerinden bir tanesi bulunan yarımadadaki şehitlik ve anıtları, rastgele sene tahminî 3 milyon isim ziyaret ediyor.

Yıllık izinlerini giymek neredeyse Türkiye'ye mevrut gurbetçiler ile dünya ortamında ekin turuna çıkanlar, Çanakkale'deki Şehitler Abidesi ve 57. Piyade Alayı Şehitliği özellikle iktisap kılmak neredeyse abide ve mezarlıklara uğrayıp afsun ediyor.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alanı'nın ziyaretçileri, cep telefonlarıyla çektikleri foto ve görüntüleri yakınlarına ulaştırıyor, içtimai iletişim araçları hesaplarında da paylaşıyor.

Ziyaretçiler duygulanıyor

Almanya'nın Münih kentinde canlı Gökhan Çakır, AA muhabirine, yola çıkarken geçmiş rotalarını Çanakkale'deki şehitlikler namına belirlediklerini söyledi.

Türkiye'ye girdiklerinde ve Türk bayrağını dalgalanırken gördüklerinde aşırı ayrımlı duygulara büründüklerini vurgulayan Çakır, şu şekilde bitmeme etti:

"13-14 senedir Almanya'da yaşıyorum. Almanya'ya gittikten sonraları vatanımın elan kıymettar olduğunu, yerini bambaşka birlikte vatanın tutmayacağını elan aşırı anladım. Bazı hissiyat olmaktadır hakkıyla anlatılmaz, içinizde hissedersiniz. Bence hepsi vatanının değerini bilmeli. Çocuğundan tutun yaşlısına denli insanoğlu vatanı örtbas kılmak düşüncesince güç sarfiyat etmiş. Onların verdiği emeklerle bu vatana tığ fut basıyoruz. Binlerce el minnettarım. Duygularımı hakkıyla anlatamam, hoppadak tüylerimin çalı çaltı olmasıyla rastgele şeyi anlatabilirim."

Hatay'dan mevrut Tuncay Kaynar da alanı ziyaret etmiş olduğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu dile getirerek, "Çok duyguluyum. İlk kere geliyorum, heyecanlıyım. Hep gelmeyi istiyordum, Rabb'im bu günleri bana gösterdi. Şehitlerimizin mezarında dualar okuduk." dedi.

Fatma Alyılmaz, Kocaeli'den ziyarete geldiklerini belirterek, "Şehitliği derinliğine zamandır ziyaret kılmak istiyordum. Buraya geldiğim düşüncesince aşırı mutluyum. Buradaki şehitlerimize ne denli hatır borçlusu olsam, afsun etsem, onların hakkını tek devir ödeyemeyiz. Buradakiler aşırı kıymettar insanlar. Bizim aslımızı, anamızı, babamızı, soyadımızı, rastgele şeyimizi onlar verdi, vatanımızı onlar bizlere bağışladı. Mekanları kalkmak olsun. Yattıkları arazi erke olsun." sanarak konuştu.

Ayşe Yıldırımlar, savaş sektörü arkasında düzenlenen afiyet hizmetlerinin canlandırıldığı 1915 Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi ile bahçesindeki Alçıtepe Hilal-i Ahmer Hastanesi Açık Hava Sergisi'ni gezerken heyecanlandığını, duygulandığını anlatım etti.

Hatay ve Adana'dan ziyaretçilere alanı gezdiren hevesli gezmen rehberi Aycan Kuzu, "İlk ziyarete gelenler en herşeyden ilk olarak kalp seline kapılıyor, elan sonraları bu denli geç geldikleri düşüncesince üzülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Son çağda kalan birlikte eş ziyareti yoğunluğu başladı"

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise bölgenin tarihi önemi nedeniyle senenin rastgele çağında canlı gruplarca ziyaret edildiğini söyledi.

Ziyaretlerin sonuç senelerde arttığını vurgulayan Kaşdemir, "Bu toprakların nite dar yapıldığını, Çanakkale'deki kahramanlığı, fedakarlığı elan güzel anlamaya, Çanakkale ruhunu elan güzel hissetmeye geliyorlar. Özellikle sonuç çağda kalan birlikte eş ziyareti yoğunluğu başladı. Aileler çocuklarını Çanakkale'ye getirip buradaki o iri kahramanlığı, o iri fedakarlığı anlatmaya, hissettirmeye mücahede gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Kaşdemir, Çanakkale'yi, tarihi sektörü dünyanın en aşırı ziyaret edilen açıkça iklim müzesi biçimine gelmek düşüncesince büyüklük kuruluşlarının desteği ile sakıncasız adımlarla ilerlediklerini, bu amaçla tabyaları onardıklarını, kaleleri restore ettiklerini, acemi himaye ve şehitlikleri ortaya çıkardıklarını bildirdi.

Bu çalışmalarla tarihi alanın her insanın merakını ve beğenisini çekmeye başladığını dile getiren Kaşdemir, şunları kaydetti:

"Burası mükemmel birlikte telaki noktası oldu. Her vilayetten ayrıca dünya dışından kıstak coğrafyamızdan, Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Avrupa'dan nice ziyaretçi tarihi bölgeye gelmeye başladı. Özellikle şu günlerde gurbetçilerimiz, Avrupa'da canlı Türkler, memleketlerine gitmeden ilkin Çanakkale'ye gelip buradaki o Çanakkale ruhunu evlatlarına yaşatıyor. Kendileri de bundan aşırı bahtiyar oluyor. Bizim de elhak gayemiz bu. Bir gündüz inşallah bu ülkede Çanakkale'yi görmeyen, Çanakkale ruhunu hissetmeyen Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı kalmayacak. Her Türk çocuğu tarihi bölgeye gelip buradaki o Çanakkale kahramanlarını elan güzel anlayacak ve bunu doğacak nesillere aktaracak. Tarihi Alan Başkanlığı namına da dört başı mamur ziyaretçilerimizi burada ağırlamaktan iri sevinme duyacağız. Herkesi Çanakkale'ye bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler