Uzmandan uyarı: 'Yaz aylarında ağır yemekler öğlen yenilmeli'

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vazifeli Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Davut Sakız, “Yaz aylarında tüketilen besinlere özen etmeliyiz. Ağır yemekler öğlen öğününe çekilmeli” dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Yaz aylarında tüketilen semiz ve ağır yemekler, indinde tomar ürün tüketimi ve terleme zımnında oluşan su kaybı insanoğlu vücudunu ehemmiyetli halde etkiliyor. Bunların önüne devrolmak düşüncesince Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Davut Sakız, yazları tagaddi türü ile ilişik bilgelik verdi. Sakız, karbonhidratın makul indinde kurda tüketilmesi, gece ezanı öğününde yenmesi planlananın ağır yemeklerin öğlen önüne çekilmesi, indinde tomar ürün tüketimi hesabına ise hapaz içi derece ürün tüketilip ferah su içilmesi dair uyardı.

Bölge namına yunak ve yağışsız indinde havada yaşandığını tamlayan Dr. Sakız, “Toplumumuzda hem diyabet rahatsızlığı hem gerilim rahatsızlığı bununla beraber çok aşırı kiloluluk indinde tomar faziletli seviyelerde bulunmaktadır. Toplumumuzun kestirmece yüzdelik 15'i diyabet rahatsızlığı hastası, yüzdelik 30'a derece marazlı da diyabet rahatsızlığı önceleri devirde ve insülin direnci döneminde. Yüzde 30'ların üzerinde indinde oranında da hipertansiyonumuz var. Zaten obezitede Avrupa birincisiyiz. Durum hakeza olunca yunak havaların etkisiyle ilkin likit alımımıza özen etmeliyiz. Günlük 2-2,5 litre derece likit almalıyız. Bu sıvıyı yayıncı meşrubatlar şeklinde değil de su şeklinde almamız elan önemli. Çünkü meşrubatlarla aldığımız sıvının içerisindeki başka solitler bizim idrara çıkmamızı illet namına bu sıvıyı atmamıza illet oluyor. Vücudumuz gene susuz kalıyor. Bu nedenden dolayı su alımımızı 2-2,5 litre yöresinde tutmamız gerekmekte” dedi.

“Kızartmalardan, semiz besinlerden ırak durmamız gerekiyor”

Ağır besinlerden kaçınılması gerektiğine özen çekici Sakız, “Özellikle kızartmalardan, semiz besinlerden ırak durmamız gerekiyor. Karbonhidrat dediğimiz besinlerden da ilkin girintisiz çıkıntısız karbonhidratlardan ırak durmamız gerekmektedir. Temelde girintisiz çıkıntısız karbonhidrat dediğimiz besinleri az tüketmemiz elan dobra olacaktır. Basit karbonhidrat dediğimiz gıdalar nelerdir, ağzımıza koyduğumuz da umumi namına lezzetli hazzı verici şeylerdir. Mesela kahvaltıda bunlar ne olur reçel, bal denli gıdalar olabilir. Bunları oldukça az tüketmemiz gerekmektedir. Çaya attığımız diyabet rahatsızlığı de girintisiz çıkıntısız karbonhidrattır. Kahvaltıda domates, salatalık, peynir denli gıdalarla beslenmemiz gerekir. Ekmek alımımızı da makul indinde kurda tutmalıyız. Mahrum da kalmamalıyız, indinde tomar faziletli kurda de tüketmemiz hata olacaktır. Akşam öğününde ağır indinde yemek yiyeceksek, akşamın geç saatlerinde yiyip erinçsiz olacağımıza yunak havalarda bunu öğle saatlerinde yemek elan mantık olacaktır. Ağır öğünü öğlene tefriş etmek hem sindirimimiz bununla beraber metabolizmamız açısından elan dobra olacaktır. Çünkü cereyan biçiminde olduğumuz düşüncesince o yemeği yakmamız elan bedava olacaktır. Ama söylediğim denli ağır öğünü öğlene tefriş etmek ile öğleni ağır yemek ayrımlı şeyler. Ağır yiyecekleri beklenen olduğunca yememeye çalışacağız fakat en ağır öğünümüzü öğlene çekebiliriz. Akşam yemeklerinde göveri ağırlıklı, elan rahat, elan hafif, sindirimi şen yemekler yememiz önemlidir. Bununla beraberce gece ezanı yiyeceklerini ilkin zaman 18.00 ve 19.00'dan sonraları yememek akilane olacaktır” sanarak konuştu.

“Meyve tüketimi hapaz içi derece olmalı”

Aşırı ürün tüketiminin de dokuncalı bulunduğunu aktaran Sakız, “Meyveler hakkıyla bizim ihtiyacımız bulunan vitamin ve mineralleri içermektedir. Bu nedenden dolayı tüketmemiz önemlidir. Ama indinde debbağ ürün yemek indinde tomar dimdik indinde gidiş değildir. Meyve porsiyonumuz avucumuzun içerisine sığacak derece olmalıdır. Bir debbağ ürün yemek indinde tomar erke kabul etme ve kilogram kabul etmek anlamına gelmektedir. Meyveleri makul indinde seviyede yemek yememiz gerekmektedir. Aç mı yemeliyiz, tok mu yemeliyiz sorusuna ulaşınca boşluk öğünlerde öğle ile gece ezanı ve öğle ile kahvaltı ortada yemek elan mantık olabilir. Dondurma yememize bariyer olabilecek indinde hastalığımız olmadan şayet boşluk kez namına şu demek oluyor ki kahvaltıyla öğle yemeği ve öğle yemeği ile gece ezanı ortada boşluk kez hesabına tüketilebilir” şeklinde konuştu.

Kübra Nur Atik

Haftanın Öne Çıkanları

AB: Küresel besin krizinden AB'nin yaptırımları değil Rusya sorumlu

2022-06-21 00:02 - Ekonomi

Yaralı mevcut 4 kurt yavrusu, hususi bakımla yaşama tutundu

2022-06-17 15:02 - Yaşam

İlkokul öğrencileri görmez kollar düşüncesince dünya klasiklerini seslendirdi

2022-06-17 13:03 - Yaşam

Hepsiburada, Kars’taki öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu

2022-06-16 15:02 - Eğitim

'Yorgunluk, enerji kaybı ve moral bozukluğu tükenmişlik sendromunun sebebi olabilir'

2022-06-16 19:02 - Sağlık

İtalyanların dünyaca adlı sanlı mozzarella peynirini üretecek Diyarbakırlı hanımlara sertifika

2022-06-21 15:03 - Yaşam

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu

2022-06-20 12:02 - Ekonomi

Boccia Milli Takım oyuncusu SMA hastası Havva'nın güdeleme koçu babası oldu

2022-06-18 20:01 - Yaşam

'Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı' Ankara'da yapıldı

2022-06-22 19:04 - Ekonomi

2022 AYT’de Matematik soruları geçen yıla göre daha kolaydı

2022-06-19 16:02 - Eğitim

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri